top of page
GS_firstCarbonStorage_logo_dansk.png

Fejring af verdenspremiere

Den 8. marts 2023 demonstrerede Project Greensand som de første i verden, at CO2 kan transporteres på tværs af landegrænser og lagres offshore for at afbøde klimaforandringerne. 

 

Den historiske lagring blev markeret ved den eksklusive begivenhed First Carbon Storage i Esbjerg med deltagelse fra H.K.H. Kronprins Frederik og den danske energi-, klima- og forsyningsminister Lars Aagaard, hvor også formanden for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, leverede en optaget videotale. 

 

Ved begivenheden deltog over 300 inviterede gæster, herunder repræsentanter fra erhvervslivet, politiske interessenter og brancheforeninger fra hele Europa.

 

First Carbon Storage blev arrangeret af konsortiet bag Project Greensand under ledelse af INEOS og Wintershall Dea.

Se hele First Carbon Storage Main event

Se hele First Carbon Storage Symposium

02.jpg

Læs mere om 

First Carbon Storage

Download

factsheet

Demonstration af en fuld CCS-værdikæde 

Med First Carbon Storage har Project Greensand for første gang vist en tværnational, offshore CO2-lagring med den fulde værdikæde - fra indfangning af CO2 til transport og lagring. CO2'en opsamles i Antwerpen, transporteres på skib til Esbjerg og lagres i det udtømte Nini West-oliefelt i Nordsøen. Lagringen har vist vejen for udviklingen af en international CCS-værdikæde. 

 

First Carbon Storage markerede kulminationen af Project Greensands pilotfase. Den endelige investeringsbeslutning (FID) for et fuldskala-projekt er planlagt til første halvdel af 2024. 
 
I februar 2023 modtog førende konsortiepartnere, INEOS og Wintershall Dea, den nødvendige lagringstilladelse fra de danske myndigheder. 
 

I fuld skala kan Project Greensand lagre op til 1,5 millioner tons CO2 om året i 2025/2026 og potentielt op til 8 millioner tons CO2 om året i 2030.  

Indfangning

Der findes mange måder at indfange CO2 på. Den mest effektive metode er at fange det et sted, hvor der er en stor og stabil forsyning af CO2. For eksempel fra store udledninger i industrien fra energiproduktion eller fra forbrændingsanlæg. Her kan CO2’en adskilles fra røgen og efterfølgende omdannes til væske. Dette kan gøres ved opvarmning, komprimering og afkøling. 

Transport

I Project Greensand-piloten transporteres den flydende CO2 med skib fra Antwerpen til Nini West-feltet, der ligger i det større Siri-undergrundslagringsområde i den danske del af Nordsøen. CO2'en vil blive opbevaret sikkert i specialbyggede tankcontainere under transporten.  

Lagring

Den flydende CO2 sendes ned i Nini West-sandstensreservoiret, der ligger cirka 1.800 meter under jorden. Områderne til CO2-lagring i undergrunden under Nordsøen er blevet udviklet og undersøgt gennem årtier, og der udvikles nye banebrydende teknologier til overvågning af CO2-lagringen. 

Forstå CCS

En del af løsningen på verdens klimaudfordringer ligger dybt under jorden. Her kan CO2 fra de store udledere lagres i de samme sandstensreservoirer, hvorfra olie og gas tidligere er blevet udvundet. Den danske undergrund er velegnet til CO2-lagring med dets mange reservoirer i Nordsøen.

03.jpg
04.png

Om
Project Greensand

Project Greensand viser, hvordan Danmark kan bruge CO2-lagring som en del af løsningen til at bekæmpe klimaforandringerne
 

Konsortiet bag Project Greensand består af 23 forskellige danske og internationale partnere, der alle arbejder for at levere et markant bidrag til den grønne omstilling i Danmark. Konsortiets medlemmer bidrager med ekspertviden på alle dele af processen, når CO2 skal lagres i undergrunden.

Til medier

Pressekontakt

Peter Zacher-Gremaud
Presseansvarlig, Project Greensand
greensand@gknordic.com
+45 31 10 96 81

Pressekit til download

05.png
Ineos-logo_white.png
WD_M_N_1C.png
GS_Logo4.png
bottom of page